Pojemniki cateringowe – must have w gastronomii!

W nowoczesnej branży gastronomicznej jak wiadomo, liczy się inwencja, pomysł na dania, jakościowe składniki i wszystko, co składa się na niepowtarzalny smak… Lecz i tak to nie wszystko! Równie istotna jest wygoda, sposób podania oraz transportu posiłków, które dzisiaj tak często zamawiane są z dowozem. Nie bez powodu oraz więcej restauracji, firm cateringowych oraz lokali oferujących dania na wynos zdaje sobie sprawę, jak ważną rolę odgrywają odpowiednie pojemniki cateringowe. To właśnie one pozwalają na bezpieczne pakowanie, przechowywanie oraz dostawę potraw, zapewniając świeżość, temperaturę oraz estetyczny wygląd dań. Wybór jakościowych opakowań oraz ich odpowiednie dopasowanie do specyfiki dania to bardzo istotne kwestie… I chcemy powiedzieć Wam, dlaczego tak jest!

Dlaczego wybór odpowiednich pojemników cateringowych ma takie znaczenie? 

Dobre opakowania w restauracjach to nie tylko wygoda klientów, którzy zamawiają dania na wynos, ale także spore ułatwienie dla samych kucharzy. Wysokiej jakości opakowania:

Chronią żywność — dzięki szczelnemu zamknięciu lub możliwości zgrzania opakowania z folią w zgrzewarce, potrawy nie tracą walorów smakowych i pozostają świeże na dłużej.

Poprawiają estetykę podania — jak wiadomo, najprzyjemniej je się dania podane w piękny sposób na talerzu w restauracji, jednak nie zawsze jest to możliwe. By danie wyglądało estetycznie w swojej wersji na wynos, trzeba włożyć jeszcze więcej wysiłku w jego podanie, a właściwie zapakowanie, w czym pomagają właśnie odpowiednie pudełka cateringowe.

Są dostosowane do rodzaju dania — każda potrawa wymaga nieco innych rozwiązań, w zależności od wielkości i formy. Na przykład, wrap potrzebuje innego kształtu opakowania, które zapobiegnie jego rozwinięciu, podczas gdy sałatka wymaga szerokiego pojemnika z osobnym miejscem na sos, aby uniknąć rozmoczenia składników przed spożyciem. Z kolei sushi powinno być przechowywane w niskich, szerokich pojemnikach, które zabezpieczają delikatne rolki przed uszkodzeniem. Dania z makaronem czy ryżem najlepiej, gdy są pakowane do szczelnych, termicznych pojemników, które utrzymują odpowiednią temperaturę i konsystencję potrawy. Zawsze należy brać to pod uwagę!

Rodzaje pojemników cateringowych

Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów opakowań dla gastronomii, które pozwalają na pakowanie potraw na wynos i są odpowiednie do dowozów. Jak już zostało podkreślone, wybór zależy od potrzeb oraz rodzaju wydawanych dań. Najpopularniejsze są specjalnie wyprofilowane pojemniki na sałatki, pojemniki obiadowe oraz opakowania na zupy nadające się do zgrzewu, a także na sushi. Wszystkie te rodzaje można znaleźć w Cantino — hurtowni dla gastronomii. W ich ofercie są zarówno klasyczne pojemniki, jak i nowoczesne, przede wszystkim ekologiczne, nadające się do recyklingu rozwiązania.