Matcha – spróbuj wyjątkowego naparu
W naszym kraju mamy niezliczoną liczbę miłośników kawy oraz herbaty. To jednak nie jedyne napoje, które cieszą się swoją popularnością głównie z uwagi na właściwości pobudzające. W ostatnim czasie rośnie popularność nowych napojów, które przywędrowały do nas nawet z najodleglejszych krajów. Przykładem tego rodzaju napoju może być herbata zielona matcha. To pobudzenie, właściwości zdrowotne, a także niesamowity smak i aromat, któremu nie da się oprzeć zdaniem fanów tego naparu.
Dlaczego matcha jest tak wyjątkowa?
Najbardziej wyjątkową cechą sproszkowanej zielonej herbaty matcha jest sposób, w jaki jest ona zbierana. Krzewy na uprawach są specjalnie zacieniane na kilka tygodni przed zbiorem, dzięki czemu zwiększa się zawartość chlorofilu oraz aminokwasów w liściach herbaty. To właśnie z tego powodu matcha jest tak intensywnie zielona. Herbata matcha jest wyjątkowa również z powodu bardzo duża i zawartości antyoksydantów, w tym katechin. Wspomaga zatem nasz metabolizm, zdrowie naszego serca i układu krwionośnego. Dodatkowo jest to herbata o właściwościach pobudzających bez efektu rozdrażnienia.
Prosty przepis na zaparzenie matchy
Sposobów na zaparzenie matchy jest kilka, ale ten najbardziej tradycyjny polega na wsypaniu do filiżanki około jednej łyżeczki sproszkowanej herbaty oraz dodaniu gorącej, ale nie wrzącej wody (około 70-80°C). Następnie używamy specjalnej, bambusowej miotełki (chasen) aby bardzo mocno ubić herbatę aż do pojawienia się na jej powierzchni pianki. To prosty sposób na stworzenie swojej małej ceremonii herbacianej w domowym zaciszu.
Kilka rodzajów herbaty matcha do wyboru
Herbata matcha nie jest jednorodną grupą produktów. Choć standardowo jest to herbata niezwykle selekcjonowana i najwyższej klasy, znajdziemy kilka jej różnorodnych odmian, które na pewno mają szansę zadowolić kubki smakowe wszystkich miłośników herbat. Oto niektóre z proponowanych przez sklep Moya Matcha odmian:
- Matcha luksusowa – organiczna, jakościowa matcha z najlepszych listków herbaty. Idealna do ceremonii herbacianych;
- Matcha Tradycyjna – bardziej słodka, z pierwszego i drugiego zbioru liści. Posmak herbaciany do wykonania tradycyjnie, ale również na koktajle, matcha latte i smoothie;
- Matcha codzienna – wyraźna nutka goryczy, jaśniejsza od matchy tradycyjnej. Doskonała dla osób kochających przede wszystkim smak herbaty zielonej;
- Matcha w wersji kulinarnej – mocno herbaciany smak i możliwość zastosowania jako zielony, naturalny barwnik. Sprawdzi się przy produkcji ciast i innych produktów spożywczych.