Marchew – właściwości, skład i korzyści dla zdrowia
Wiesz co? Taka zwykła marchewka (ta, ten Daucus carota subsp. sativus, jakby ktoś pytał o nazwę naukową) ma w sobie masę fajnych rzeczy, odżywczych oczywiście. To warzywo korzeniowe z tej samej rodzinki co seler.
Wiesz, co jest w niej najlepsze? To, że jest pełna beta-karotenu. To ten, co w twoim ciele zamienia się w witaminę A. A witamina A? No właśnie, to prawdziwy przyjaciel twoich oczu i skóry. Ale to nie wszystko! Marchewka to też źródło witaminy K, C i tych z grupy B. Plus potas i błonnik, który super działa na brzuch.
Jedzenie marchewki? Same plusy, serio. Poprawia wzrok (dzięki temu beta-karotenowi, wiesz?), wspiera odporność (to robota witaminy C) i pomaga trawieniu (dzięki błonnikowi). Do tego jest niskokaloryczna, więc jeśli liczysz kalorie, to śmiało ją jedz. Możesz ją chrupać na surowo, ugotować, wycisnąć z niej sok albo dorzucić, do czego tylko chcesz. Pamiętaj tylko – beta-karoten lepiej się wchłania, jak zjesz ją z czymś tłustym. Taki mały trik!

Jakie właściwości są w marchewce?
- beta-karoten (czyli to, co stanie się witaminą A w twoim organizmie),
- witamina K,
- witamina C,
- witaminy z grupy B,
- potas,
- błonnik.
Jak możesz ją jeść?
- chrupać na surowo,
- gotować, dusić – jak wolisz,
- wrzucić do zupy albo gulaszu,
- zrobić z niej świeży sok,
- dodać do sałatek, surówek.

Jest łatwo dostępna i całkiem tania, a do tego naprawdę wszechstronna w kuchni.
Składnik | Wartość (na 100g surowej marchwi) |
---|---|
Kalorie | 41 kcal |
Węglowodany | 9.6 g |
Błonnik | 2.8 g |
Cukry | 4.7 g |
Białko | 0.9 g |
Tłuszcz | 0.2 g |
Beta-karoten | wysoka zawartość |
Przepis na surówkę z marchewki z jabłkiem – klasyk pełen witamin
Składniki:
- 2 duże marchewki
- 1 duże jabłko (najlepiej słodko-kwaśne)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub lnianego
- szczypta soli (opcjonalnie)
- garść rodzynek lub orzechów (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Obierz marchewki i jabłko, zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
- Dodaj sok z cytryny – zapobiegnie ciemnieniu jabłka i doda świeżości.
- Wlej olej – ułatwi wchłanianie beta-karotenu z marchwi.
- Wymieszaj składniki w misce, dodaj ewentualnie sól, rodzynki lub orzechy.
- Podawaj od razu jako dodatek do obiadu lub lekką przekąskę.
To szybki, tani i zdrowy sposób na wykorzystanie marchewki. W następnej części warto dodać wersję gotowaną – np. marchewka z groszkiem w maśle.

Miłośniczka owoców morza i greckiej pity, która potrafi rozpoznać dobrą oliwę z pierwszego tłoczenia na pierwszy kęs. Śledzi kulinarne poczynania celebrytów i influencerów, ale nie gubi przy tym smaku – zawsze wraca do korzeni, tropiąc miejsca, gdzie polska kuchnia smakuje najlepiej. Kasia to połączenie pasji do śródziemnomorskich klimatów z sercem oddanym tradycyjnym polskim daniom. Jej talerz to miks sezonowości, autentyczności i najnowszych trendów z Instagrama.