A bunch of fresh organic carrots on a wooden board, emphasizing healthy eating.

Marchew – właściwości, skład i korzyści dla zdrowia

Wiesz co? Taka zwykła marchewka (ta, ten Daucus carota subsp. sativus, jakby ktoś pytał o nazwę naukową) ma w sobie masę fajnych rzeczy, odżywczych oczywiście. To warzywo korzeniowe z tej samej rodzinki co seler.

Wiesz, co jest w niej najlepsze? To, że jest pełna beta-karotenu. To ten, co w twoim ciele zamienia się w witaminę A. A witamina A? No właśnie, to prawdziwy przyjaciel twoich oczu i skóry. Ale to nie wszystko! Marchewka to też źródło witaminy K, C i tych z grupy B. Plus potas i błonnik, który super działa na brzuch.

Jedzenie marchewki? Same plusy, serio. Poprawia wzrok (dzięki temu beta-karotenowi, wiesz?), wspiera odporność (to robota witaminy C) i pomaga trawieniu (dzięki błonnikowi). Do tego jest niskokaloryczna, więc jeśli liczysz kalorie, to śmiało ją jedz. Możesz ją chrupać na surowo, ugotować, wycisnąć z niej sok albo dorzucić, do czego tylko chcesz. Pamiętaj tylko – beta-karoten lepiej się wchłania, jak zjesz ją z czymś tłustym. Taki mały trik!

A delicious plate of chicken, fries, and fresh vegetables served on a rustic wooden table, ideal for a healthy meal.

Jakie właściwości są w marchewce?

  • beta-karoten (czyli to, co stanie się witaminą A w twoim organizmie),
  • witamina K,
  • witamina C,
  • witaminy z grupy B,
  • potas,
  • błonnik.

Jak możesz ją jeść?

  • chrupać na surowo,
  • gotować, dusić – jak wolisz,
  • wrzucić do zupy albo gulaszu,
  • zrobić z niej świeży sok,
  • dodać do sałatek, surówek.
A hearty Vietnamese soup served with fresh baguette and condiments, perfect for lunch.

Jest łatwo dostępna i całkiem tania, a do tego naprawdę wszechstronna w kuchni.

SkładnikWartość (na 100g surowej marchwi)
Kalorie41 kcal
Węglowodany9.6 g
Błonnik2.8 g
Cukry4.7 g
Białko0.9 g
Tłuszcz0.2 g
Beta-karotenwysoka zawartość

Przepis na surówkę z marchewki z jabłkiem – klasyk pełen witamin

Składniki:

  • 2 duże marchewki
  • 1 duże jabłko (najlepiej słodko-kwaśne)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub lnianego
  • szczypta soli (opcjonalnie)
  • garść rodzynek lub orzechów (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Obierz marchewki i jabłko, zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
  2. Dodaj sok z cytryny – zapobiegnie ciemnieniu jabłka i doda świeżości.
  3. Wlej olej – ułatwi wchłanianie beta-karotenu z marchwi.
  4. Wymieszaj składniki w misce, dodaj ewentualnie sól, rodzynki lub orzechy.
  5. Podawaj od razu jako dodatek do obiadu lub lekką przekąskę.

To szybki, tani i zdrowy sposób na wykorzystanie marchewki. W następnej części warto dodać wersję gotowaną – np. marchewka z groszkiem w maśle.