śródziemnomorska Eatzon

Kuchnie Świata: Kuchnia śródziemnomorska – sałatka grecka, meze, pita, panna cota

🌿 Kuchnia śródziemnomorska – smak słońca, oliwy i prostych składników

Jeśli myślisz o kuchni śródziemnomorskiej, co przychodzi Ci do głowy jako pierwsze? Oliwa z oliwek? Świeże pomidory? A może lekka sałatka z fetą i lampka wina przy zachodzie słońca? I masz rację – kuchnia krajów śródziemnomorskich to właśnie kwintesencja prostoty, sezonowości i zdrowego podejścia do jedzenia. Znajdziesz tu mnóstwo warzyw, ryb, ziół i oliwy – ale nie brakuje też sera, pieczywa i deserów. Wiele restauracji śródziemnomorskich w Polsce oferuje te smaki w lekkiej, aromatycznej formie.


🥗 Zacznijmy od klasyki – sałatki greckiej

To chyba jedna z najbardziej rozpoznawalnych sałatek na świecie. I nie bez powodu – bo choć prosta, to smakuje genialnie! Soczyste pomidory, ogórek, czerwona cebula, oliwki, ser feta, oliwa z oliwek i oregano. Bez sałaty, bez zbędnych dodatków – tylko to, co naprawdę potrzebne. Możesz podać ją do obiadu albo zjeść jako lekką kolację z chrupiącą bagietką.


🐟 Coś na większy głód – grillowana dorada lub sardynki

W krajach takich jak Grecja, Włochy czy Hiszpania ryby to codzienność. Najczęściej pieczone lub grillowane w całości, doprawione tylko cytryną, oliwą i świeżymi ziołami. Spróbuj dorady, labraksa lub sardynek z grilla – to szybkie, aromatyczne i lekkie danie. A jeśli nie ryba, to może grillowane warzywa z ziołowym dipem? W kuchni śródziemnomorskiej wszystko kręci się wokół prostoty i jakości składników.



🐟 Lista zakupów – Grillowana dorada z cytryną i ziołami

SkładnikIlość przybliżona
Dorada (świeża, wypatroszona)1–2 sztuki
Cytryna1 sztuka
Oliwa z oliwek2 łyżki
Czosnek2 ząbki
Natka pietruszki / tymianek / rozmaryngarść
Sól, pieprzdo smaku



🫒 Meze i antipasti – małe talerzyki, wielka przyjemność

Tak jak w Turcji masz meze, tak w Grecji, Hiszpanii czy we Włoszech masz antipasti. To różnego rodzaju oliwki, sery, pasty (jak tapenada z oliwek), suszone pomidory, grillowane karczochy, bakłażan, hummus czy tzatziki. Wszystko po trochu, idealne do dzielenia. Przy lampce wina i dobrej rozmowie – nie trzeba nic więcej.


🍞 Pita, focaccia i bagietka – chleb, który kochasz

Pieczywo to podstawa. W Grecji króluje pita – miękka i elastyczna, świetna do zawijania. We Włoszech króluje focaccia – puszysta, z oliwą i ziołami, czasem z oliwkami albo pomidorkami. A w Hiszpanii czy Francji – chrupiąca bagietka, do wszystkiego. Zjesz je z hummusem, oliwą, zupą rybną albo po prostu z dojrzałym serem i winem.



🍞 Lista zakupów – Focaccia z oliwą i rozmarynem

SkładnikIlość przybliżona
Mąka pszenna500 g
Drożdże świeże lub suche20 g / 7 g
Woda letnia300 ml
Oliwa z oliwek4–5 łyżek (do ciasta i na wierzch)
Sól1 łyżeczka
Rozmaryn świeży1–2 gałązki
Gruboziarnista sóldo posypania (opcjonalnie)



🍋 Na deser? Oczywiście coś lekkiego i cytrusowego!

Kuchnia śródziemnomorska nie kończy się na tiramisu czy panna cotta. Znajdziesz tu też lekkie ciasta z cytryną, migdałami, figami czy pomarańczą. Często skropione oliwą zamiast masła. Albo świeże owoce – melony, winogrona, brzoskwinie. A do tego kawa po włosku lub herbata z miętą – jak w Tunezji czy Maroku.

DanieCo to jestCharakterystyka
Sałatka greckaSałatka warzywnaFeta, pomidory, oliwki, oliwa z oliwek, bez sałaty
Dorada z grillaDanie rybnePieczona lub grillowana, z cytryną i ziołami
Meze / AntipastiPrzekąski / przystawkiMałe porcje past, oliwek, warzyw, do dzielenia się
FocacciaPieczywoMiękkie, z oliwą i rozmarynem, podobne do pizzy
Desery cytrusoweCiasta i owoceLekko słodkie, z cytryną, migdałami, oliwą

🛒 Lista zakupów – przykładowe danie kuchni śródziemnomorskiej


🥗 Lista zakupów – Sałatka grecka

SkładnikIlość przybliżona
Ser feta200 g
Pomidory2–3 sztuki
Ogórek1 sztuka
Czerwona cebula1 sztuka
Papryka (opcjonalnie)1 sztuka
Oliwki czarnegarść
Oliwa z oliwek2–3 łyżki
Oregano1 łyżeczka
Pieprzdo smaku

Sprawdź Sam kuchnie śródziemnomorską i zobacz czy to twój styl.