Kalarepa Eatzon

Kalarepa: Właściwości, korzyści i jak ją jeść?

Kalarepa to jedno z tych warzyw, które niby znamy od dziecka, ale często nie wiemy, co z nim zrobić poza zjedzeniem na surowo. A szkoda! Bo kalarepa to zdrowa, chrupiąca przekąska i świetny składnik wielu lekkich dań – od surówek po zupy i dania jednogarnkowe.


✅ Właściwości i wartości odżywcze kalarepy (na 100 g)

SkładnikIlość
Kalorieok. 27 kcal
Białko1,7 g
Węglowodany6,2 g
Błonnik3,6 g
Witamina Cok. 62 mg
Witamina Kobecna
Potas350 mg
Kwas foliowyok. 16 mg 

Kalarepa jest lekka, niskokaloryczna i bardzo sycąca. Ma sporo błonnika i aż dwukrotnie więcej witaminy C niż jabłko! Wspomaga odporność, reguluje trawienie i pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi.


🌱 Jak wykorzystać kalarepę w kuchni?

To warzywo jest bardzo uniwersalne – możesz je jeść:

  • na surowo – pokrojone w słupki do hummusu lub starte do surówki,
  • gotowane – jako składnik zup, kremów lub duszonych dań,
  • pieczone – np. z oliwą i przyprawami jako warzywny frykas,
  • faszerowane – po ugotowaniu i wydrążeniu, z mięsem lub warzywami,
  • liście kalarepy (jeśli są świeże i młode) – można dodać do zup lub smażyć jak szpinak.

🍽️ 3 proste dania z kalarepą

DanieOpis
Surówka z kalarepy i marchewkiLekka, chrupiąca, z cytryną i jogurtem
Zupa krem z kalarepy i ziemniakaAksamitna, delikatna, idealna na wiosnę
Kalarepa pieczona w przyprawachSzybki dodatek do obiadu – aromatyczna i złocista z piekarnika

🛒 Lista zakupów – surówka z kalarepy i marchewki

SkładnikIlość
Kalarepa1 duża
Marchewka1 sztuka
Jogurt naturalny2 łyżki
Sok z cytryny1 łyżeczka
Sól, pieprzdo smaku
(opcjonalnie) koper lub natka1 łyżka posiekana

„Kalarepa to warzywo, które potrafi zaskoczyć – lekkie, zdrowe i zawsze gotowe na coś więcej niż tylko chrupanie na surowo.”