Groszek zielony Eatzon

Groszek zielony: Właściwości, uprawa i zastosowanie

Groszek zielony – właściwości, uprawa i zastosowanie

Słyszałeś kiedyś, że małe jest piękne? W przypadku groszku zielonego – zdecydowanie też zdrowe i pyszne! To jedno z tych warzyw, które nie potrzebują fanfar, żeby zrobić dobre wrażenie. Wiesz, że był znany już kilka tysięcy lat temu? Hodowano go w starożytnym Egipcie i Chinach, a dziś… spokojnie rośnie w naszych ogródkach i trafia do kuchni w najróżniejszych odsłonach.

Choć wielu kojarzy go głównie z puszki lub mrożonki, świeży groszek to zupełnie inna bajka – delikatnie słodki, chrupiący, pełen energii i wartości.


Co kryje w sobie to zielone niepozorne ziarenko?

Zaskakująco dużo dobrego!

  • Roślinne białko – doskonałe źródło dla osób ograniczających mięso.
  • Błonnik – wspomaga trawienie i dba o zdrowie jelit.
  • Witamina C – naturalna tarcza dla odporności.
  • Kwas foliowy – niezbędny dla układu nerwowego i kobiet w ciąży.
  • Witamina K – ważna dla kości i krzepliwości krwi.
  • Żelazo, cynk, magnez, potas – mikroelementy, które wspierają pracę serca, mięśni i całego organizmu.

I to wszystko w garści zielonych kuleczek! Co ciekawe, groszek ma niski indeks glikemiczny, więc nie powoduje gwałtownych skoków cukru we krwi. No i mało tłuszczu – dla tych, którzy patrzą na kalorie.


Jak uprawiać groszek? Łatwiej niż myślisz

Groszek to idealna roślina dla początkujących ogrodników. Wystarczy mu trochę słońca, żyzna gleba i wsparcie w postaci tyczek czy siatek, żeby mógł się piąć. Siejesz go wczesną wiosną – już od marca – a pierwsze zielone zbiory możesz zebrać nawet po dwóch miesiącach. W Polsce czuje się świetnie, bo nie lubi upałów – chłodniejsze, wiosenne klimaty są mu na rękę.

Możesz uprawiać go w ogrodzie, na działce, a nawet w dużej donicy na balkonie!


Co zrobić z groszkiem w kuchni?

No właśnie – więcej niż tylko “dorzucić do zupy”!

DanieOpis
Zupa krem z groszkuLekka, zielona, z nutą mięty i jogurtu – idealna na ciepłe dni.
Sałatka z groszkiemŚwieży groszek + feta + cytrynowy dressing = szybka sałatka pełna smaku.
Pasta do kanapekGroszek z fetą, oliwą i czosnkiem – aksamitna, roślinna alternatywa dla klasycznych past.
Makaron z groszkiemWystarczy dodać do makaronu, skropić cytryną i posypać parmezanem.
Zielone kotlecikiGroszek + kasza jaglana + przyprawy = zdrowa alternatywa dla mięsa.
Omlet z groszkiemDodatek groszku do jajek nadaje słodyczy i koloru.
Risotto z groszkiemKremowe, delikatne i pięknie zielone – klasyka z twistem.

I nie zapomnij – groszek świetnie znosi mrożenie. Jeśli uda Ci się zebrać więcej, po prostu wrzuć do zamrażarki i miej pod ręką przez cały rok.




🛒 Lista zakupów – Risotto z groszkiem

SkładnikIlość / Uwagi
Ryż do risotto (np. arborio)200 g
Zielony groszek (świeży lub mrożony)1 szklanka (ok. 150 g)
Cebula1 mała
Czosnek1 ząbek
Bulion warzywnyok. 1 litr
Białe wino (opcjonalnie)100 ml
Masło2 łyżki
Oliwa z oliwek1 łyżka
Tarty parmezan40–50 g
Ser mascarpone (opcjonalnie)1 łyżka
Sól i pieprzdo smaku
Świeża mięta lub natka pietruszki (opcjonalnie)do posypania na koniec
Cytrynakilka kropel soku



Przepis: Pasta z groszku i fety

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanego lub mrożonego groszku
  • 100 g sera feta
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Pieprz i świeża mięta do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki zblenduj na gładką pastę.
  2. Dopraw świeżą miętą i pieprzem.
  3. Podawaj z pieczywem, jako dip do warzyw lub dodatek do grillowanych potraw.

Świeżo, lekko, zielono – idealna przekąska na ciepłe dni.


Groszek może nie wygląda jak superbohater, ale działa jak jeden. Mało kalorii, dużo wartości, łatwa uprawa i ogromna wszechstronność w kuchni. Jeśli jeszcze nie sięgasz po niego regularnie, może warto to zmienić? 🍃