Frytownica ciśnieniowa – sprawdź, czy potrzebujesz jej w swoim lokalu
Zamierzasz otworzyć własny biznes gastronomiczny i planujesz wyposażenie kuchni? Jeśli rozważasz zakup takiego sprzętu, jak frytownica ciśnieniowa, zapoznaj się z tym artykułem. Być może dzięki niemu nie tylko znajdziesz rozwiązanie idealne dla twojego biznesu, ale także sporo zaoszczędzisz.
Frytownica ciśnieniowa – to konieczność czy wybór?
Zanim zaczniesz przymierzać się do zakupu sprzętów niezbędnych do wyposażenia kuchni Twojego lokalu, zastanów się, jakie dania będziesz w niej przygotowywał. Wcześniejsze zaplanowanie menu da Ci klarowny obraz sytuacji: dzięki temu będziesz wiedzieć, które sprzęty będą Ci potrzebne już na początku funkcjonowania lokalu. Jeśli głównym daniem w Twoim lokalu będzie kurczak w panierce, frytownica ciśnieniowa, czyli tzw. smażalnik, może wydawać Ci się niezbędny… Czy taki właśnie jest?
Od czego zacząć wybór urządzeń dla gastronomii?
Na rynku dostępne są bardzo różne frytownice ciśnieniowe. Różnią się od siebie wielkością i pojemnością oraz przeznaczeniem: dedykowane są do różnego typu gastronomii – małej, średniej i dużej. Przy wyborze urządzenia do smażenia koniecznie przeanalizuj, jaki rodzaj produktów będziesz smażył, jak często i w jakich ilościach.
Kurczak w panierce jako dodatek – jaka frytownica będzie najlepsza?
Jeśli dania z kurczaka w panierce będą jedynie uzupełnieniem menu, to z powodzeniem na początek wystarczy Ci zwykła frytownica. Bez trudu przygotujesz w niej stripsy i nuggetsy w złocistej, chrupiącej panierce. Jeżeli jednak planujesz zbudować całe menu na bazie kurczaka w panierce i zamierzasz smażyć duże ilości kurczaka, powinieneś postawić na zakup profesjonalnego urządzenia.
Profesjonalna frytownica ciśnieniowa
Frytownica ciśnieniowa może być zamknięta lub otwarta – ale każda z tych wersja świetnie sprawdzi się w lokalu, w którym podstawą menu jest smażony kurczak w panierce. Przeznaczona jest do smażenia produktów w gorącym oleju pod ciśnieniem – bez trudu usmażysz w niej duże kawałki mięsa, jak również elementy z kością. Smażone w taki sposób mięso jest bardzo soczyste i delikatne, a panierka idealnie chrupiąca, nawet gdy smażysz równocześnie duże ilości mięsa.
Frytownica ciśnieniowa – pojemność
To właśnie duża pojemność jest główną zaletą tych urządzeń. Daje ona możliwość usmażenia dużej ilości kurczaka na raz – pojemność frytownicy ciśnieniowe to około 30 litrów, podczas gdy pojemność zwykłej frytownicy to maksymalnie 15 l.
Frytkownica ciśnieniowa z funkcją filtracji oleju
Frytownice ciśnieniowe posiadają także funkcję filtracji oleju, co pozwala na wydłużenie jego żywotności i znacznie obniża koszta związane z wymianą oleju. Przy częstym smażeniu dużych ilości mięsa czy frytek – taka funkcja wydaje się być wręcz pożądana.
Frytownica – dla każdego co innego
Jak widać, wybór urządzenia do smażenia, zależy przede wszystkim od potrzeb. Tym, którzy dopiero stawiają kroki w biznesie gastronomicznym lub chcą wprowadzić do menu kurczaka jako dodatek, z pewnością wystarczy zwykła frytownica. Ci, którzy opierają całe menu na kurczaku w panierce i zamierzają smażyć duże ilości, na pewno bardziej usatysfakcjonowani będą z korzystania z profesjonalnej frytownicy ciśnieniowej.